Minister Harabin zavítal počas Štedrého dňa do levočskej väznice

24.12.2006 Levoča

Levoča 24. decembra (TASR) - Minister spravodlivosti SR Štefan Harabin dnes navštívil Ústav na výkon väzby v Levoči, kde je v súčasnosti 128 obvinených a ods...
Levoča 24. decembra (TASR) - Minister spravodlivosti SR Štefan Harabin dnes navštívil Ústav na výkon väzby v Levoči, kde je v súčasnosti 128 obvinených a odsúdených.

Poďakoval sa pracovníkom ústavu za náročnú prácu a zavítal aj medzi väzňov. Podľa jeho slov je levočský ústav najmenším na Slovensku a kapacitne nepostačuje, takže treba zvážiť jeho rozšírenie.
Minister sa domnieva, že aj odsúdení a obvinení podliehajú sviatočným chvíľam Vianoc. \"Sú citliví na čaro Vianoc. Sú nostalgickí, že nemajú pri sebe blízkych príbuzných, \" povedal novinárom. Odsúdeným väzňom zaželal, aby sa polepšili, a obvineným čo najskôr spravodlivý a zákonný súd.
Iba dvaja z odsúdených dostali priepustku a sviatky strávia s rodinou. V Levoči sú väčšinou muži, žien je iba niekoľko. Dve z nich iba ťažko skrývali slzy pri otázke, aké sú Vianoce na druhej strane mreží. \"Chýbajú mi najmä deti, \" konštatovala mladšia.
\"Ťažko hovoriť o veselých a šťastných Vianociach vo väznici. V rámci zákonom stanovených možnosti mali dnes trošku slávnostnejší obed. Na večeru dostanú kapustnicu s hríbmi a klobásou, vyprážané rybie filé, zemiakový šalát, nejaké sladkosti, ovocie, \" priblížil Štedrý deň vo väznici vedúci oddelenia výkonu väzby a výkonu trestu Igor Kuruc.
Omšu môžu väzni navštíviť popoludní v osobitnej miestnosti. Okrem toho im každoročne umožňujú počúvať priamy prenos polnočnej omše prostredníctvom centrálneho rozhlasu v celách.
 

Vyberte región